Primul ministru britanic s-a intalnit cu cancelarul german Angela Merkel si au petrecut impreuna mai bine de o ora. Aceasta intalnire este prima dintre cele doua programate pentru a incerca sa faca rost de sustinere in ceea ce priveste pastrarea Marii Britanii in UE. Urmatoarea intrevedere a fost cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, in ajunul sumitului UE de miercuri 10 aprilie.

Toti cei 27 de sefi ai guvernelor din statele membre UE trebuie sa fie de comun acord cu o prelungire pentru a se evita un Brexit fara acord vineri seara la orele 11pm. Oficialii europeni se pare ca au declarat ca ar lua in calcul o amanare de un an de zile a iesirii MB din uniune cu toate ca primul ministru May doreste o extindere a termenului de parasire a comunitatii doar pana in iunie.

Uniunea Europeana va avea cel mai probabil o serie de cereri din partea Regatului Unit daca va fi dispusa sa aprobe aceasta prelungire a Articolului 50, care este mecanismul legal prin care Brexit-ul este pus in aplicare.

Conform unor rapoarte sunt posibile doua propuneri ce sunt luate in calcul de liderii UE. Prima dintre aceastea ar fi ca iesirea sa fie amanata pana pe 22 mai in cazul in care Theresa May reuseste sa treaca acordul prin Camera Comunelor, varianta putin probabila deoarece discutiile dintre laburisti si conservatori nu produc nimic concret.

Cealalta varianta, care ar fi mai plauzibila decat antecedenta, este ca Marii Britanii sa ii fie impins termenul de iesire din UE cu noua sau 12 luni, ceea ce ar insemna ca englezii vor participa la urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European, lucru de care se tem adeptii Brexit-ului din partidul doamnei May fiindca situatia ar putea fi prelungita la nesfarsit in aceasta maniera.

Cetatenii statelor membre ar fi bine sa fie atenti la aceste tertipuri si la cum reprezentantii lor vor aborda aceasta chestiune. Exista un vot al majoritatii pro Brexit si se pare ca toata lumea se face ca acesta, de fapt, nu exista si astfel se invoca fel de fel de scenarii prin care aceasta iesire a unui stat din Uniunea Europeana destabilizeaza intreg corpul, creandu-se un precedent, iar lumea va avea de suferit din punct de vedere economic, cel putin.

Poate cineva ar trebui sa le aminteasca acestor politicieni ca respectarea votului e tot ceea ce conteaza intr-o democratie si daca vor sa isi foloseasca mintile ilustre la ceva ar putea sa o faca la rezolvarea asa-ziselor probleme care vor fi sa apara post-Brexit.